7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos cebulowy orientalny (do słoików)

Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 słoiczki 200 ml + 1 słoik 385 ml

1,5 kg cebuli
300 g gruszek (2 średnie szt.)
300 g obranego banana
5 ząbków czosnku
20 g korzenia imbiru (kawałek wielkości kciuka)
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki soku z cytryny
100 g octu jabłkowego
30 g oleju sezamowego

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i imbir posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć czosnek i imbir. Dorzucić cebulę, wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.

Obrać gruszki, pokroić w drobną kostkę. Banana pokroić w plasterki.

Zawartość patelni przerzucić do blendera kielichowego, dodać banana i gruszki, sól, sok z cytryny, zmiksować na gładko.
Przełożyć masę do garnka, dodać ocet, zagotować, mieszając. Dusić 20 min na małym ogniu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzować 25 min. Podczas pasteryzacji garnek powinien być przykryty pokrywką.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-10-07 06:24:59.288
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam na spróbowanie z połowy porcji. Dziwne w smaku. Nastawiłam się, że to będzie jak gruszkowy chutney, a tutaj cebulowy smak jest jednak najbardziej wyczuwalny. Ten banan bardziej wpływa na konsystencję niż na smak. Tak sobie myślę, że równie dobrze dla smaku można by dać cukru. Kolorystycznie po zmiksowaniu to wygląda dosyć odpychająco. Nie pasteryzowałam, bo to było do zjedzenia na bieżąco. Wyszły mi dwa słoiki dżemówki i trochę jeszcze do wyjedzenia z garnka.
Zjedliśmy z naleśnikami z masłem orzechowym (rzeczywiście pasuje), ale nie na słodko. Jeden słoiczek mam jeszcze w lodówce. Mam nadzieję, że przez parę dni się nie popsuje. Przetestowane też jako sos do sojburgerów w bułce z sałatą i pomidorem do pracy. Wszystkim mówiłam, że jem sos bananowy, ale oni już są przyzwyczajeni do moich dziwactw ;-)
~Marta 2013-10-15 01:17:59.032

W opisie (pod nazwą sosu) napisałam do czego można wykorzystać :D Podsmażona cebulka jest dominująca. Moja mama nie wiedząc z czego jest sos nie wyczuła banana. Sos dobrze łączy się z ostrzejszymi lub kwaśnymi daniami (bo sam jest dość delikatny). Będzie pasował do ryżu z ostrym sosem pomidorowym, jak i naleśników ze słodkim nadzieniem orzechowo-daktylowym, czy kanapki z masłem orzechowym. Można dodać trochę do buraczków tartych, potrawki warzywnej, kotletów sojowych zamarynowanych w occie.
martina 2013-10-08 15:13:30.892

Zaciekawił mnie ten sos. Gruszki i cebula to świetne połączenie. Jadłam kiedyś chutney właśnie z takiego zestawu (i imbir tam też był).
Ten banan mnie tylko jakoś zniechęca...
Jaki to ma smak i do czego to potem jeść?
~Marta 2013-10-08 14:19:16.651

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos hawajski do słoików (wegańska)
Sałatka "szwedzka" ogórkowo-cebulowa (do słoików) (wegańska)
Chutney śliwkowo-cebulowy z rodzynkami (do słoików) (wegańska)
Sos cebulowy z kminkiem (wegańska)
Sos cebulowy gładki (wegańska)
Sos cebulowy z zieleniną (wegańska)
Ciecierzyca w sosie orientalnym (z mlekiem kokosowym) (wegańska)
Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywami (wegańska)
Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco) (wegańska)
Sałatka cebulowa w sosie miętowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas