7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dyńkowe burgery



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5

2 szklanki puree z dyńki hokkaido
3/4 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej do miękkości lub nawet nieco rozgotowanej
1 cebulka, podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona na wodzie, do miękkości
2 garstki nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
garść świeżego koperku, mocno posiekanego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chilli
odrobina świeżo zmielonej kolendry i pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Formujemy burgery i wykładamy je na uprzednio natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 200 st. C do zrumienienia z obu stron, ok. 20 min.

Wskazówki i uwagi:

W czasie pieczenia warto przerzucić burgery na drugą stronę. Gdy burgery przyrumienią się od góry można wyjąć blaszkę z piekarnika, odczekać chwilę aż lekko przestygną, przerzucić bez problemu na drugą stronę i znów włożyć do piekarnika.

Podajemy z ulubioną bułką, najlepiej domowej roboty, świeżymi warzywami i domowym wegańskim majonezem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-10-18 05:10:04.533
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

o dzięki :-)
marisaxyz 2013-10-30 12:11:31.099

Dynię kroimy na pół, wydrążamy z pestek , kroimy na plastry i wrzucamy na blaszkę i do piekarnika. Pieczemy w 200 °C do miękkości. Plastry dyni obieramy ze skórek, a wszystko co pozostanie to nasze puree, która można rozgnieść dodatkowo widelcem lub zblendować, bo dynia hokkaido jest jednak dość mączasta :)
mniumniu 2013-10-20 22:45:54.47

a jak zrobić takie puree z dyni?
marisaxyz 2013-10-20 13:19:10.803

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

ToFu-Burgery (ovo-wege)
Burgery z buraków (wegańska)
Burgery orzechowo-sojowe (ovo-wege)
Orzechowo-słonecznikowo-warzywne burgery (wegańska)
Burgery cieciorkowo-fasolowe ze słonecznikiem (wegańska)
Burgery z soczewicy, orzechów i curry (wegańska)
Różowe burgery (z fasoli i buraków) (wegańska)
Burgery z brokuła, tofu i miso (wegańska)
Boskie indyjskie burgery z soczewicy (ovo-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas