7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Babeczki dyniowo-cytrynowe

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 babeczek

1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego, o neutralnym zapachu
6 łyżek ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego na mąkę
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z 1 cytryny
bita śmietana kokosowa (puszka mleczka kokosowego + cukier waniliowy + odrobinka soli + opcjonalnie opakowanie śmietan-fix)

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy siemię lniane z wodą i miksujemy za pomocą miksera przez kilka minut. Do siemienia dodajemy cukier, mleko migdałowe oraz olej i miksujemy. Do mokrych składników dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

W drugiej misce łączymy oba rodzaje mąki z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Składniki suche stopniowo dodajemy do mokrych, mieszając lub miksując całość.

Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do pełna. Pieczemy w 180 st. C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż do suchego patyczka.

Studzimy na kratce, po ostudzeniu wierzch delikatnie moczymy w soku z cytryny. Odstawiamy na 30-50 min. Dekorujemy bitą śmietaną kokosową i posypujemy skórką cytrynowo-mandarynkową lub pomarańczową.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-10-27 19:59:07.279
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Babeczko – muffiny rewelacja :) Puszyste, mięciutkie, wcale nie gumowate ;) Odpowiednio słodkie, dynia niewyczuwalna (dla sceptyków). Zamiast cynamonu, imbiru i gałki dałam łyżeczkę przyprawy do piernika :) Dodam, ze smakowały wszystkim i piekłam drugą porcję :)
~Kasia P. 2014-10-21 18:58:34.603


Upiekłam! Moim znajomym bardzo smakowały, zwłaszcza z wegańskim lemon curdem, ale dla mnie były zbyt gumowate. Następnym razem wymieniłabym siemię lniane na ocet, który jest według mnie lepszym zamiennikiem jajka w babeczkach :) Dodałam mniej przypraw i tak czy inaczej były bardzo korzenne, więc jeśli ktoś nie przepada za piernikowymi smakami, to lepiej, żeby ograniczył ilość.
nasse 2013-10-27 21:24:28.029

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babeczki cytrynowe (wegańska)
Cytrynowo-jogurtowe babeczki (wegańska)
Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki (wegańska)
Dyniowa słodycz (wegańska)
Gnocchi dyniowe (wegańska)
Farsz dyniowy (wegańska)
Ciasto dyniowe (wegańska)
Owocowe babeczki (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Babeczki biszkoptowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas