7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem

Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

15-30 g czosnku (2-4 zębiska; przecisnąć przez praskę)
30 g musztardy Dijon (2 czubate łyżeczki)
50 g rodzynek + 1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka majeranku
10 g oliwy/oleju (1 łyżka)
ew. 20 g skrobi ziemniaczanej
ew. 2/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Wersja I:
Rodzynki zalać wrzątkiem. Gdy ostygną zmiksować (razem z wodą z moczenia) w blenderze z czosnkiem, musztardą, sosem sojowym, majerankiem, oliwą/olejem na gładko.
Ew. dodać jeszcze odrobinę wody (ja nie dodaję). Przełożyć do słoiczka (190 ml). Podawać "na zimno".

Wersja II:
Do blendera dodać również skrobię. Zmiksować na gładko. Najlepiej w tym momencie spróbować, żeby móc porównać, jak zmienia się smak.Potem sos powoli zagotować w rondelku z 2/3 szklanki wody, mieszając trzepaczką. Przełożyć do wyparzonego słoika (1,5 x 200 ml) lub innego naczynia. Podawać na ciepło lub na zimno. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Wersja I i II różnią się smakiem.
Osobiście wolę wersję I. Pierwszy raz najlepiej zrobić ją z 2 dużymi ząbkami, potem z 4.
Wersję na ciepło robię z 4 ząbkami.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-10-27 19:51:34.592
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dziękuje martina, to coś dla mnie! Ostatnio zajadałam się chlebem bezglutenowym z musztardą, na to kiełki. I tak zastanawiałam się, jak to jeszcze urozmaicić. Już się cieszę na te smaki...
Dana 2013-10-29 14:40:21.916

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos musztardowy (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)
Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym (bez ograniczeń)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sałatka z brokułem w sosie jogurtowo-musztardowym (lakto-wege)
Sos śmietanowo-musztardowy ze świeżym tymiankiem (lakto-wege)
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry (lakto-wege)
Debeściarski sos (dip) majonezowo-musztardowy (bez ograniczeń)
Sos musztardowo-miodowy do jajek na twardo (wegańska)
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem musztardowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas