7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegański omlet bezglutenowy

Pomysł na omlet powstał, gdy w sklepie z produktami indyjskimi kupiłam mąkę z fasoli mung (Moong). Służy ona do robienia indyjskich placków. My jemy to na słono, ale jeśli dodać cukier waniliowy i owoce, może zmienić się w potrawę na słodko.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4

1 kubek [*] mąki z fasolki mung (moong) lub z ciecierzycy (fasolkę i ciecierzycę można też zmielić na mąkę w młynku do kawy)
1/4 kubka wody
1/2 łyżeczki sody
kilka kropli soku z cytryny
dowolne dodatki (cebula, czosnek, papryka, pieczarki)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić cebulę z ulubionymi warzywami.

Wymieszać mąkę z wodą, sodą i sokiem z cytryny. Ciasto wylać na patelnię z warzywami. Jak góra się zetnie, przełożyć delikatnie placek na drugą stronę. Chwilę smażyć. Podawać na ciepło.

Wskazówki i uwagi:

[*] Pisząc kubek mam na mysli "cup". Taki mam dzbanek z podziałem na litry, dl i na cup. Czy weźmiesz szklankę, filiżankę czy kubek to obojętne. Po prostu trzymać się konsekwentnie jednej miarki:)
Nadesłał(a) OlaKuczara, dnia: 2013-11-12 09:55:34.803
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Source could pretty much be "any major city in the US"
~cardcubby 2017-08-11 14:50:30.79

OK, przy odwrotnych proporcjach (1/4 kubka mąki na 1 kubek wody) to już w ogóle była porażka. Ciasto się nie lało, tylko było wodą z odrobiną mąki. W ogóle nie chciało się usmażyć - od spodu już przywierało, w środku nadal "buzowało" (soda przy tak rzadkim cieście po prostu je spieniała). Może spróbuję proporcje pół na pół.... Po twoim zdjęciu widać, że może wyjść - pytanie tylko o właściwe proporcje.
W przepisie póki co przywrócę pierwotny zapis... przynajmniej coś wychodzi.
patrycccja 2014-01-13 10:41:21.916

Przed świętami już nie wrzucę wiec podaje źródło
pinkcake.blox.pl/2013/04/Pyszne-ciasto-bez-jajek.html
Moją modyfikacją była zmiana mąki na tę z fasoli moong. Zawsze daje więcej wanilii i kakao. Zeby zmniejszyć aromat mąki. I pasuje też z mlekiem ryżowym zamiast wiśniowego kompotu , ale wiśnie z czekoladą dobrze leżą:)
Podałam raz z masą z kaszy jaglanej
OlaKuczara 2013-12-19 15:58:08.808

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska)
Wegańskie jajka bezglutenowe (wegańska)
Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska)
Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe) (wegańska)
Wegański omlet z dwóch rodzajów tofu (wegańska)
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska)
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu (wegańska)
Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe) (wegańska)
Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli! (wegańska)
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas