7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie bounty

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 1 szkl. wiórków kokosowych
kilka łyżeczek mleka sojowego
cukier puder
1-2 łyżeczki oleju rzepakowego
gorzka czekolada

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe prażyć przez chwilę, następnie zmielić w blenderze - część zmieli się w prawie taką "pastę".
Wymieszać zmielone wiórki z cukrem pudrem, lekko podgrzanym mlekiem sojowym i łyżeczką oleju. Sprawdzić konsystencję i ew. dodać jeszcze 1 łyżeczkę oleju. Wstawić na 10 min do lodówki.

Do głębokiej miski wlać wrzątek, na tą miskę położyć płaski talerz. Wyłożyć na talerz czekoladę połamaną na kostki i przykryć inną miseczką, żeby czekolada się roztopiła szybciej.

Roztopioną czekoladą posmarować od środka foremki silikonowe (u mnie muffinkowe), wstawić na 1 min. do zamrażarki. Wyjąć, wypełnić nadzieniem, górę polać czekoladą. Znowu wstawić do zamrażarki. Po minucie są gotowe!!! Całe gotowanie zajęło mi około 15 minut!
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: 2013-11-11 19:50:50.759
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


hm, 5 minut nie leżało ;)
zrobiłam nareszcie, a przepis miałam na oku od dawna.
stugramowa tabliczka + szklanka wiórków dały mi 6 bountybabeczek. dodałam syrop z agawy zamiast cukru (na oko - jakieś 2 łyżki) i ryżowe mleko zamiast sojowego. blendowałam wszystkie składniki kokosowej masy razem.
bałam się, że nie będą się wyjmować z foremki, ale wyszły bez problemu.
pyszne, delikatne i nie tak chemiczne w smaku jak sklepowe bounty. szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada.
Glo 2014-02-22 20:12:05.039

a fuu, cukier rafinowany
~steffburton 2013-11-30 22:56:52.24

Flora, jeśli koniecznie chcesz eksperymentować z metalowymi foremkami, to proponuję, żebyś najpierw sprawdziła na 1-2 czy się da - żeby minimalizować ewentualną porażkę ;) Foremki wysmarowałabym olejem, zdecydowanie. A przy wyjmowaniu w razie oporu polałabym odwrócone foremki gorąca wodą, a czekoladę podważała z boków patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami lub nożem - koniecznie czymś cienkim. Daj znać czy się udało :)
patrycccja 2013-11-26 11:06:16.28

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)
Strogonow wegański (wegańska)
Wegańskie muesli (wegańska)
Pączki wegańskie II (wegańska)
Rosół wegański (wegańska)
Jajka wegańskie (wegańska)
Wegańskie bezy (wegańska)
Kokosanki wegańskie (wegańska)
Faworki wegańskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas