7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jesienne sajgonki

Idealne, oczyszczające jesienne sajgonki. Z marchewką, jabłkiem i imbirem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

2 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru
1 łyżka posiekanego imbiru
3 łyżki pasty miso
sól
400 g jabłek
100 g makaronu chińskiego*
2 marchewki (około 100 g)
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/2 szklanki orzechów nerkowca (60 g)
kilka listków bazylii
płatki chilli
papier ryżowy (6-8 sztuk)

* czyli z fasoli mung, możecie też użyć makaronu ryżowego

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy sok z limonki, cukier, posiekany imbir, miso i szczyptę soli.

2. Jabłka kroimy i wycinamy niejadalne części. Ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski. Marchew również ścieramy na tarce i dodajemy do jabłek.

3. Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.

4. Na patelni podprażamy orzechy nerkowca.

5. Do miski dorzucamy odcedzony makaron, posiekany szczypiorek , bazylię, nerkowce i szczyptę płatków chilli. Mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą/ sosem sojowym do smaku.

6. Do zawijania sajgonek potrzebne będą dwa talerze. Jeden napełniamy wodą, na drugim będziemy zawijać sajgonki. Najpierw moczymy papier w wodzie, aż będzie elastyczny, przekładamy na suchy talerz, nakładamy nadzienie (około 2-3 czubatych łyżek) i zawijamy. Zazwyczaj na opakowaniu jest narysowany sposób zawijania. Ja farsz układam na środku i przykrywam go lewym „bokiem”, potem nakrywam z góry i z dołu, a na koniec przykrywam wszystko prawym „bokiem”.

7. Sajgonki podajemy z ulubionym orientalnym sosem. Polecam słodki sos chilli.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-11-12 21:51:01.522
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/jesienne-sajgonki/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie wiem dlaczego ten papier ryżowy ma taki "specyficzny" zapach...zupełnie mi nie odpowiada przez to.
~paula 2014-05-22 00:23:13.02

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jesienna zupa gulaszowa (wegańska)
Sajgonki po "wietnamsku" (wegańska)
Jesienne placki ziemniaczano-marchewkowe (ovo-wege)
Jesienny kompot z rajskich jabłek, rokitnika i tarniny (wegańska)
Jesienne placki jarzynowe z sosem czosnkowym (wegańska)
Sajgonki z ryżem, fasolkami i pieczarkami (wegańska)
Sajgonki z pokrzywą i krajanką sojową (wegańska)
Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska)
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas