7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Indyjskie curry w 15 minut

Oryginalny indyjski przepis na przyprawę curry w 15 minut. Nada orientalny smak i aromat każdemu daniu!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: zależnie od użycia

2 łyżki stołowe ziaren kolendry
1 łyżka stołowa ziaren kminu
1 łyżka stołowa ziaren kopru włoskiego
2 wysuszone papryczki chilli (można dodać więcej, wedle uznania)
1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

1. Wrzuć kolendrę, kmin, koper włoski i połamane, suche papryczki chilli na patelnię. Patelnia powinna być wystarczająco duża, aby przyprawy rozłożyły się na niej w cienkiej warstwie.

2. Praż przyprawy w umiarkowanie niskiej temperaturze przez około 12 minut, potrząsając często patelnią – aż zmienią kolor i zaczną ładnie pachnieć.

3. Ostudź uprażone przyprawy, po czym zmiel je w młynku do przypraw na drobny proszek.

4. Dodaj kurkumę i dobrze wymieszaj.

5. Przechowuj przez max 2 miesiące w szczelnym pojemniku.

Wskazówki i uwagi:

Wedle upodobania można dodać więcej lub mniej chilli. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych smaków, jedna papryczka w zupełności wystarczy.
Nadesłał(a) Radhe Vega, dnia: 2013-11-12 20:42:23.324
Źródło/autor przepisu: http://radhevega.pl/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut (wegańska)
Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska)
Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska)
Ciasteczka kakaowe lub kawowe w kilka minut... (lakto-wege)
Kofta indyjska (lakto-wege)
Rozgrzewająca zupa indyjska (wegańska)
Indyjska cykoria z tofu (wegańska)
Kofta indyjska z kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas