7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczone pierogi z farszem brokułowym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 35 dużych pierogów/ dla 6-8 osób

ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/4 oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

farsz:
2 główki brokuła
2 cebule
4-6 ząbków czosnku
kilka garści słonecznika
sól i pieprz

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wrzucić cukier i pokruszone drożdże. Odstawić na 10 minut aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać do niej wodę z drożdżami oraz oliwę. Wyrobić na miękkie, odchodzące od ręki ciasto. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na małej ilości tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do delikatnego zrumienienia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Brokuły ugotować na parze i zblendować. Dodać cebulę, czosnek i słonecznik. Wymieszać i doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykroić duże koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu. Brzegi posmarować wodą lub mlekiem sojowym i skleić w ulubiony sposób. Wyłożyć na blachę i posmarować mlekiem sojowym. Piec 10 minut w 180 st. C, aż ciasto będzie rumiane.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-11-13 19:08:22.572
Źródło/autor przepisu: ciasto: http://puszka.pl/przepis/7974-fatayer_pieczone_drozdzowe_pierogi_ze_szpinakiem_.html, nadzienie: przepis własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farsz brokułowo-różnisty (lakto-wege)
Farsz do pierogów z bobu (wegańska)
Duże pieczone pierogi (lakto-wege)
Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym) (wegańska)
Pierogi z fasolą i miętą (farsz) (wegańska)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Naleśniki z brokułami (farsz) lub brokułowy sos do makaronu (wegańska)
Pieczone naleśniki z warzywami (farsz) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas