7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańska tortilla espanola z boczniakami

Wegańska wersja tradycyjnej trotilli espanoli z mąką z cieciorki zamiast jajek. Do tego boczniaki i pietruszka.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1 tortilla (4 porcje)

350 g ziemniaków
1/2 średniej cebuli
125 g boczniaków
pęczek pietruszki
4-5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz

„jajko”:
13 łyżek mąki z cieciorki
3 łyżki zwykłej mąki
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju
150 ml wody
1/4 szklanki (60ml) mleka sojowego

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, najcieniej jak potrafimy. Im cieńsze plasterki, tym krótszy czas smażenia. Ważne jest też, żeby były mniej więcej tej samej grubości, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie są usmażone.

2. Cebulę kroimy w pióra. Boczniaki w dość spore kawałki, a pietruszkę drobno siekamy.

3. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy ziemniaki. Smażymy często mieszając. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dorzucamy cebulę i boczniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, gdy już wszystko będzie miękkie i podsmażone, dorzucamy świeżą pietruszkę.

4. W międzyczasie przygotowujemy miksturę. Mieszamy razem mąkę z cieciorki, zwykłą mąkę, ocet, łyżkę oleju, wodę i mleko. Dodajemy sól i pieprz. Najważniejsze jest dokładne wymieszanie, żeby powstała dość gładka masa, bez grudek.

5. Podsmażoną zawartość patelni wrzucamy do mikstury i dokładnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (ja używam tej samej, na której smażyłam ziemniaki). Rozprowadzamy masę równomiernie.

6. Smażymy około 5-6 minut. Tortilla po delikatnym uniesieniu widelcem powinna być zwarta i złotego koloru. Brzegi powinny odchodzić od patelni.

7. Gdy pierwsza strona się już usmaży, bierzemy duży talerz, przykrywamy nim patelnię i przerzucamy tortillę na talerz. Następnie zsuwamy nieupieczoną stroną z powrotem na patelnię. Smażymy około 4-5 minut. Podczas smażenia zarówno z jednej jak i z drugiej strony możemy dodać trochę oleju na patelnię (do 1 łyżki).

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z sosem pomidorowym lub salsą.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-11-18 20:48:12.935
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganska-tortilla-espanola-z-boczniakami-i-pietruszka/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ależ to nie jest tłuste! Jadłam i było pysznie :-)
vanilla 2014-01-13 20:12:34.081

Tortilla nieco mniej tlusta polecam zrobic smazac skladniki osobno w oliwie nastepnie odcedzic je by obciekly ( ziemniak w mala kosteczke , cebulka z kosteczke i boczniak tez rozdrobnic potem to zalewamy masa nibyjajeczna i na malutkim ogniu cierpliwie podpiekamy jedna strone potem odwracamy i druga.
~ika 2013-11-19 20:30:21.885

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tortilla razowa (ovo-wege)
Tortilla z nadzieniem (wegańska)
Tortilla (placki) (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)
Tortilla szybka i prosta (lakto-wege)
Tortilla z piekarnika (placki) (lakto-wege)
Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska)
Spaghetti z boczniakami (lakto-wege)
Flaczki z boczniaka (wegańska)
Kotlety z boczniaków (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas