7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini)

Mac and cheese - danie, które jest niezwykle popularne w krajach anglosaskich to nic innego jak prosta zapiekanka z makaronu i sera. Taka wersja zapiekanki może nie jest najzdrowszą potrawą, jednak mac and cheese chyba nigdy nie aspirowało do bycia daniem zdrowym. :)

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

ok. 200 g makaronu (najlepsze są rurki, muszelki lub świderki)
opcjonalnie ok. 100 g świeżego szpinaku

1/2 główki kalafiora
ok. 2 szklanek wody
1 łyżka tahini
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu z agawy lub cukru innego słodu o w miarę neutralnym smaku
szczypta kurkumy
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczkę cebuli w proszku
1 łyżeczkę gorczycy w proszku (lub 2 łyżeczki musztardy)
wędzona papryka w proszku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej by był "mocno al dente".
- Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy w wodzie lub na parze, po czym przekładamy go do blendera, dolewamy wodę i miksujemy aż otrzymamy gładką pastę.
- Zmiksowany kalafior wrzucamy do garnka, dodajemy tahini, olej i przyprawy. Energicznie mieszamy i czekamy aż całość 'zabulgocze'. Na końcu dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy całość i trzymamy na ogniu aż zgęstnieje.
- Odcedzony makaron i gotowy sos mieszamy ze sobą (możemy też opcjonalnie dodać do całości surowy szpinak) i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
- Zapiekamy 'na oko' w zależności od piekarnika - ja przykładowo trzymałam 20 minut w ok. 160*.

Na dobrą sprawę nie musimy tez całości zapiekać. Wystarczy, że makaron ugotujemy tak jak lubimy, dodamy sos (i zblanszowany szpinak) i podgrzejemy całość.

Wskazówki i uwagi:

Do sosu możemy oczywiście użyć mniej wody i mąki ziemniaczanej, a więcej kalafiora - musimy wtedy jednak pamiętać, że smak kalafiora będzie bardziej wyraźny.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-12-02 16:27:32.767
Źródło/autor przepisu: Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej jednak pomysł na sos z kalafiora zaczerpnęłam z bloga Fat Free Vegan, który później zmodyfikowałam.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Olexy, dopisane przez ciebie składniki już dodałam do przepisu. Jeśli dosłałaś nam je wcześniej mailem, to na prawdę nie wiem co się stało - zawsze wprowadzamy modyfikacje, o które proszą autorzy... No ale ważne że teraz już jest ok :) Co do możliwości edycji przepisu to wolę nic nie deklarować - chciałabym, ale tyle rzeczy czeka w kolejce do zmian, a ja po prostu nie mam czasu... :/
admin 2014-04-20 17:56:34.471

Rzeczywiście sos z tymi proporcjami może być nieco mdły.
Zapomniałam o trzech składnikach, które dosłałam mailem gdy się zorientowałam, ale administrator chyba mimo wszystko przepisu nie edytował.:< (puszko! kiedy wprowadzicie możliwość edycji przez autorów?)
No nic, w każdym razie dodajemy do wszystkiego jeszcze:
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczkę cebuli w proszku
1 łyżeczkę gorczycy w proszku (lub 2 łyżeczki musztardy)
Z tymi przyprawami mdły z pewnością nie będzie! :)
Olexy 2014-04-19 15:57:43.617

Według mnie wcale nie jest mdłe, tylko trzeba dobrze przyprawić. Zjadłam na kaszy gryczanej, bo nie jem glutenu, nie zapiekałam. Bardzo dobre.
~cztery 2014-04-10 13:55:11.33

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka ziemniaczano-serowa z cebulą - Cheese and onion pie (lakto-wege)
Tarta z masą serowo-ryżową (bez ograniczeń)
Jarmuż z pikantną wegańską kiełbasą"Chorizo" / Kale and chorizo stew (wegańska)
Macaroni & Cheese (bez ograniczeń)
Cullen cheese - zupa ziemniaczana z wędzonym serem (bez ograniczeń)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
zupa minestrone z tahini (wegańska)
Sos sezamowy "Tahini" (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Avohini = awokado + tahini (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas