7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek

Podawać z pasztecikami, paluszkami, preclami, ziemniakami, uszkami, fasolą.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

50 dag buraków
20 dag włoszczyzny bez kapusty
liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
pieprz
2 dag grzybów suszonych (niekoniecznie)
2 l. wody

1 szklanka kwasu buraczanego lub żuru [*]
sól
cukier
sok z cytryny
ząbek czosnku
ew. 1 kieliszek wina czerwonego
ew. 1 łyżka masła roślinnego
ew. 1 łyżka mąki
ew. 1 szklanka śmietany

Przygotowanie:

Oczyszczoną włoszczyznę i buraki rozdrobnić (można zetrzeć na tarce z dużymi otworami) i ugotować razem z przyprawami. Grzyby wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować.

Wywary odcedzić, połączyć, dodać kwas buraczany, sól, cukier, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek do smaku i ewentualnie wino oraz masło roślinne.

Barszcz można podprawić zawiesiną z 1 łyżki mąki i 1 szklanki śmietany.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zamiast kwasu buraczanego można użyć do zakwaszenia barszczu żuru sporządzonego z razowej mąki żytnej lub płatków owsianych.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)
Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)
Grahamki na zakwasie (wegańska)
razowiec na zakwasie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas