7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Luksusowy pasztet z resztek

Robi się piorunem, jeśli dysponujemy ryżem ugotowanym dzień wcześniej ;)
Daje się kroić i rozsmarowywać na kanapce. Można jeść na zimno i na ciepło (np. odgrzać sobie do obiadu w folii na parze lub piekarniku). Choć jest to pasztet z resztek, elegancko się prezentuje, można go spokojnie podać gościom :D




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na keksówkę dł. 28-30 cm

100 g ryżu brązowego (część ryżu można zastąpić kaszą gryczaną)
50 g kotletów sojowych
+ woda lub bulion warzywny do ugotowania kotletów
+ 1/2-1 łyżeczka sosu piri-piri
+ 1 łyżka sosu sojowego
+ inne przyprawy do gotowania kotletów
2 łyżki majeranku

150 g cebuli
100 g papryki
ok. 100 g pomidora (lub np. olliwek)
100 g kalafiora
3 ząbki czosnku lub więcej

30 g słonecznika
30 g siemienia lnianego + szczypta soli
100 g mąki groszkowej (groch żółty w połówkach lekko podprażyć na suchej patelni, potem zemleć na mąkę)

2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
spora szczypta soli
ew. inne przyprawy wg gustu, np. gałka muszkatołowa

do wysmarowania formy: 1 łyżka oleju
30 g (2 czubate łychy) lub więcej kminku

Przygotowanie:

Ryż mocno rozgotować (mój dodatkowo moczył się wcześniej 12 godz., ale to nie jest konieczne) i schłodzić. Kotlety ugotować z dodatkiem sosu piri-piri i sosu sojowego oraz przyprawami (np. curry, czosnkiem granulowanym, imbirem, pieprzem ziołowym, papryką lub przyprawą do kurczaka/kebabu).

Ugotowane kotlety odcisnąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z majerankiem tak, aby kotlety się w nim obtoczyły.
Zemleć w maszynce (sitko do maku) zimny ryż i kotlety.

Wymieszać drobno pokrojoną cebulę, paprykę, pomidora (bez środkowej części), startego na tarce kalafiora i posiekany drobno czosnek.

Podprażyć na suchej patelni słonecznik. Następnie siemię z solą - patelnię trzeba nakryć pokrywką, bo siemię będzie strzelać. Gdy strzelanie ustanie, siemię jest gotowe. Gdy ostygnie, zemleć na proszek. Wymieszać z mąką groszkową.

Masę ryżowo-kotletową zmiksować ręcznym mikserem (końcówki - świderki, takie jak do wyrabiania ciast drożdżowych). Dodać olej i przyprawy, zmiksować. Dorzucić mieszankę warzywną i słonecznik, zmiksować, wymieszać drewnianą łyżką.
Potem wsypać mąkę groszkową zmieszaną ze zmielonym siemieniem, wymieszać.

Keksówkę wysmarować olejem i obsypać kminkiem. Przełożyć masę do formy, uklepać, wyrównać. Oprószyć wierzch świeżo mielonym pieprzem, przykryć formę sreberkiem (matową stroną do góry).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C (termoobieg). Piec ok. 80 min. Sreberko zdjąć 20 min przed końcem pieczenia. Gdy pasztet ostygnie, wstawić go do lodówki (12 godz.). Kroić następnego dnia.

Wskazówki i uwagi:

Myślę, że kotletów można dać 2x więcej, tj. 100 g. Słonecznik można też zemleć na proszek i wymieszać z mąką.

Można mrozić. Połowę od razu zamrażam, żeby się nie starzał.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-12-13 23:03:20.387
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bruschetta z rukolą (wegańska)
Ciecierzyca z rukolą (wegańska)
Sałatka Caprese z rukolą (lakto-wege)
Jajecznica lub omlet z rukolą (ovo-wege)
Sałatka makaronowa z rukolą (wegańska)
Wegańska pizza z rukolą (wegańska)
Makaron z serkiem topionym i rukolą (lakto-wege)
Sałatka z bobem, rukolą i grzybami (wegańska)
Claudio (alternatywa pesto, z rukolą) (wegańska)
Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas