7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Keks

Dzięki niesamowitej ilości bakalii ten keks jest nieporównywalny z żadnym innym! Bardzo aromatyczny. Doskonały.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

suche:
2 szklanki pokrojonych suszonych moreli, suszonych wiśni, rodzynek, skórki pomarańczowej
2 szklanki potłuczonych orzechów włoskich
3 szklanki mąki pszennej 450, 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
5 łyżek cukru pudru

płynne:
1 i 1/3 szklanki mleka owsianego, sojowego lub wody
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
2 łyżki nalewki owocowej, likieru lub innego alkoholu
1 łyżka naturalnej esencji pomarańczowej

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier i bakalie. Dokładnie mieszamy na sucho. W drugim pojemniku łączymy składniki płynne. Wlewamy płynne do suchych. Mieszamy dokładnie łyżką. Nie używamy miksera.

Przekładamy do "keksówek" wyłożonych papierem do pieczenia do 3/4 wysokości formy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Nadesłał(a) kachaha1, dnia: 2015-03-09 19:23:08.828
Źródło/autor przepisu: vegarnkowo.blogspot.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


robiłam na święta, pycha! Teraz zajrzałam żeby sobie przypomnieć przepis; pora na powtórkę :-)
hikora 2016-03-07 15:26:05.693

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Keks z amarantusem (ovo-wege)
Szybki keks z owocami (ovo-wege)
Keks, który zawsze wychodzi (bez ograniczeń)
Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Herbaciany przysmak / keks (wegańska)
Keks z bananami, suszonymi morelami i migdałami (bez ograniczeń)
Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Ciasto z rodzynkami i figami/ wegański, bezglutenowy keks (wegańska)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas