7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli

Kuchnia włoska. Kwestia Smaku napisała: "Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z ciecierzycy." Cóż, to jest jedyna zupa, jaką zrobiłam z ciecierzycy, więc nie wiem czy najlepsza, ale jestem skłonna w to uwierzyć :) Na pewno pyszna i sycąca. Może robić za cały obiad :)

Średnia ocena: [4.875 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 eleganckie lub 2 wielkie porcje

ok. 0,5 l pomidorów w sosie własnym lub przecieru pomidorowego
1 puszka ciecierzycy lub fasoli (lub ugotowane na kremowo (*))
makaron

2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
gałązka świeżego rozmarynu (**) lub bazylia (opcjonalnie)
1-2 szklanki bulionu (gotowy lub z proszku)
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, ew. pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekam, lekko podsmażam w rondelku na odrobinie oliwy (można pominąć podsmażanie, jeśli chcemy przygotować zupę bez tłuszczu). Dodaję pomidory i gałązkę rozmarynu. Gotuję przez 10-15 minut.

W drugim garnku gotuję makaron.

Do zupy dodaję bulion, znaczną część posiekanej natki pietruszki i gotuję jeszcze 5 minut. Odcedzam ciecierzycę, odkładam 3-4 łyżki do przyozdobienia, resztę blenduję na gładko. Wyjmuję z zupy rozmaryn, a zupę blenduję razem z ciecierzycą. Doprawiam solą i pierzem. Podaję gorącą, z ugotowanym makaronem, przyozdobioną ciecierzycą i zieleniną.

Wskazówki i uwagi:

(*) Surową ciecierzycę należy namoczyć przez 12 godzin/noc, opłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 1h) z dodatkiem sody (ok. 1 łyżeczki na 1 szkl. suchej ciecierzycy). Bez dodatku sody trwa to ok. 6-7 godzin.

(**) Suszonego rozmarynu nie da się wyjąć z zupy, a pozostawiony w niej jest bardzo twardy. Można go więc zawinąć w gazę, zawiązać nitką i tak ugotować w zupie. Ewentualnie zagotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, a do zupy dodać sam wywar.
Bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby nie zniszczyć jej aromatu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-12-10 23:28:22.711
Źródło/autor przepisu: Modyfikacja http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/zupa_ciecierzyca/przepis.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Radzę zakupić szybkowar, namaczam ciecierzycę maksymalnie 5-6 godzin i w szybkowarze gotuję ok. 25 min., jest mięciutka.
~Ewelina 2015-12-02 22:49:40.519

Zupa zaskakująca i pyszna - moja córka-nastolatka zachwycona prosiła o dokładki. Następnym razem dla rodziny 4 osobowej trzeba zrobić podwójną porcję!
Annier80 2015-12-02 16:19:10.185

pyszne, Majczi!
~dinko 2015-04-25 10:52:33.341

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciecierzyca z pomidorowymi brokułami i fasolką szparagową (wegańska)
Zupa - krem cebulowa z ciecierzycą i kuminem (wegańska)
Zupa pomidorowa z selerem naciowym, ciecierzycą i bobem (wegańska)
Pomidorowa zupa-krem z sokiem z pomarańczy (lakto-wege)
Zupa (krem) paprykowo-pomidorowa z grzankami (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska)
Zupa ciecierzycowo-pomidorowa z awokado (prawie krem) (wegańska)
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki (wegańska)
Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem (wegańska)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas