7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa

Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych
1 średniej wielkości seler (nie powinien być mniejszy niż duża cytryna)
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule średnie
3 ząbki czosnku
około 5 litrów przegotowanej wody
sól [*]
kawałek (5 cm) chrzanu

Przygotowanie:

Buraki, seler, marchew, pietruszkę wyszorować szczotką (nie obierać ze skórki) i pokrajać w plastry. Dodać pokrajaną cebulę i czosnek (może być w łupinkach, byle czysty). Zalać osoloną, przegotowaną, ale przestudzoną wodą, tak aby jarzyny były opłynięte. Na koniec dodać pokrajanego w paski chrzanu - one powinny pływać na powierzchni.

Kiszenie trwa 10 do 15 dni w zależności od temperatury. Po ukiszeniu, a moment ten musicie sami ocenić, barszcz trzeba zlać do butelek. Im dłużej będzie trwało kiszenie, tym bardziej kwaśny będzie barszcz.

Ilości składników są orientacyjne, musicie je dobierać wg własnych upodobań.
Wykonanie barszczu nie jest żadną sztuką i gdy go raz wykonacie wszystko już będziecie wiedzieć.
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego. Dziadek Jurek.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ile soli? Tego dziadek nie napisał… Ja wzięłam trochę mniej niż w małosolnych: mniej niż 1 łyżka soli na 1 l wody. W niektórych przepisach na zakwas w ogóle nie ma soli….

Jako naczynie do kiszenia możemy użyć kamionkę lub duże słoje.

Tak przygotowany barszcz można pić (sam lub w połączeniu z sokami warzywnymi) lub wykorzystać do ugotowania barszczu. Zakwas można zlać do słoików lub butelek i trzymać w lodówce, podobno miesiąc to spokojnie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-12-14 10:06:23.61
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

U nas w domu barszcz wigilijny był wyłącznie na kiszonych burakach, jako że my z Kresów, a tam sie tak robiło (oczywiście z uszkami z grzybów z lasu, nie z pieczarek). Sama ten zwyczaj przejęłam, jedyny super-mega genialny barszcz. Teraz kisze buraki częściej, bo do picia, ale proporcje 1 kg buraków na ok. 2 l wody + trochę soli i czosnek i nic więcej. Kisi się koło kaloryfera ok. tydzień. Zlewam do szklanej butelki i trzymam w lodówce. Znakomite lekarstwo! A barszczyk to mało ambitnie z Krakusa :). Z buraczanym pozdrowieniem!
izabeli 2016-03-20 01:56:41.696


OMG, w tym roku zrobiłam najgenialniejszy barszcz EVER! :D W końcu wyszedł mi zakwas, pierwszy raz! A próbuję już 3ci rok.... wiecie, można już się lekko zirytować, więc z niecierpliwością czekałam na wyniki :) Muszę przyznać, że przeszły moje najśmielsze oczekiwania - czytałam, że barszcz zakwaszany cytryną czy czymkolwiek innym nie umywa się do takiego na zakwasie, ale... rany, to jak niebo i ziemia! :D Ten na zakwasie ma tak cudny i bogaty aromat... jest przecudowny :) Całą Wigilię mogłabym pić tylko ten barszcz, gdyby nie to, że się za szybko skończył ;) Po świętach nastawiam kolejny :)
A barszcz robi się najprościej na świecie: na każde 2 szklanki mojego ulubionego barszczu (puszka.pl/przepis/5460-barszcz_czerwony_najpyszniejszy_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html - tyle że bez przypraw) dałam 1 szkl. zakwasu (mój robił się 10 dni) + odrobina soli i pieprzu. Nic poza tym! :)
patrycccja 2013-12-25 14:18:02.664

shiva, to było copy&paste z maila (taki dziadek! :)) więc na pewno nie pomylilam :) ja 1kg burakow + warzywa rozdzielilam na 4 weki (nic większego pod ręka nie miałam) i na każdy wek weszło 3,5 szkl. wody. czyli 3,5 litra sumarycznie. większa ilośc wody moim zdaniem tez ok, zwl. biorąc pod uwagę ze niektórzy zalewają buraki po 2-3 razy. choć 3ci raz to już wyłącznie do picia.
patrycccja 2013-12-16 14:41:51.105

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Barszcz z rzodkwią (lakto-wege)
Barszcz z botwiną (lakto-wege)
Barszcz ukraiński (wegańska)
Barszcz czysty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas