7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Najprostszy znakomity barszcz czerwony (z buraczków nastawianych na noc)

Prosty, pożywny, tani barszcz z ziemniakami.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

1 kg niewielkich buraczków, najlepiej podłużnych
1 spora cebula
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
1-1,2 litra wody
sól
cukier
2/3-1 szkl. zakwasu buraczanego lub octu gruszkowego (ja robię sama) lub octu jabłkowego (tego zdecydowanie mniej, do smaku); sok z cytryny lub kwasek cytrynowy też dawniej używałam;
ew. 1-2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (do zaprawienia zupy)

Przygotowanie:

Wieczorem lub rano buraki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie pół-talarki, zasypać je w garnku 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, wstawić do lodówki-puszczą sok.

Po powrocie z pracy obrać i nastawić w innym garnku ziemniaki. Zalać buraczki wrzątkiem i gotować, ale raczej na granicy wrzenia (inaczej zupa traci kolor).
W tym czasie obrać cebulę, przesmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do buraków.

Gdy buraczki są prawie miękkie, ale nieco chrupiące (u mnie gotowały się 20 min.), dodać zakwas lub ocet, doprawić do smaku solą i cukrem.
Mąkę rozmieszać w kubeczku z niewielką ilością zimnej wody, dolać barszczyku, zamieszać i przelać go zupy.

Podawać barszcz z ziemniakami i talarkami buraczków, posypane obficie natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Podłużne buraczki mają delikatniejszy smak i są nieco słodsze.
Ugotowane buraczki znakomicie smakują z barszczem i ziemniakami, ale można je również wyjąć i przeznaczyć na jarzynkę.
Zupę można wzbogacać włoszczyzną i różnymi przyprawami, ale ta wyróżnia się właśnie prostotą i doskonałym smakiem.
Nadesłał(a) Dana, dnia: 2014-04-14 23:03:40.538
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zgadza się, ocet gruszkowy robiłam wg przepisu na ocet jabłkowy puszka.pl/przepis/6551-ocet_jablkowy.html, uwzględniłam również dobre rady w komentarzach. Ocet robiłam z odpadów: skórki i gniazda nasienne (ogryzek?). Pyszny! W celach zdrowotnych piłam rano: szklanka ciepłej przegotowanej wody + 1 łyżka tego octu (czytałam gdzieś w necie, że ten sposób zalecany jest m.in. dla reumatyków)
Dana 2014-06-22 16:56:40.074

Marta, ocet gruszkowy robi się dokładnie tak samo jak jabłkowy tyle że z gruszek lub ich obierek :)
patrycccja 2014-06-20 22:00:43.036

JAK SIĘ ROBI OCET GRUSZKOWY ?????????? Pierwsze słyszę, że takowy w ogóle istnieje. W sumie dlaczego nie? Ja robię co roku (właśnie teraz) ocet truskawkowy. Jest pyszny do sałatek zimą. Gruszkowy musi być rewelacyjny, pewnie słodszy i delikatniejszy w smaku niż jabłkowy. Dana, możesz wrzucić przepis na puszkę?
~Marta 2014-06-20 15:30:52.754

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska)
Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Zupka biało-czerwona z ziemniakiem, buraczkiem i tofu (wegańska)
Surówka z buraczków czerwonych + ziemniaki = obiad (wegańska)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas