7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)

Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki namoczonego, zmielonego maku
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 duże lub 2 małe słodkie jabłka
daktyle i rodzynki w ilości według upodobań do poziomu słodkości
ew. do pospania na talerzu prażone orzechy, np. włoskie

Przygotowanie:

Mak moczymy np. przez noc i mielimy. Daktyle i rodzynki również namaczamy w wodzie.

Kaszę jaglaną gotujemy wraz jabłkiem, rodzynkami i daktylami. Kasza musi być dobrze ugotowana, a nawet rozgotowana. Na końcu dodajemy mak. Po ugotowaniu, gdy w garnku woda już odparowała, całość blendujemy (np: w blenderze kielichowym) do uzyskania gładkiego kremu. Możemy podawać na ciepło lub zimno (po odstawieniu budyń gęstnieje) posypane orzeszkami.
Nadesłał(a) ~Panak, dnia: 2013-12-18 22:56:14.75
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Przepis jest po prostu super, chyba najlepszy budyń jaki zdarzyło mi się przygotowywać :)
Niflheim 2014-02-18 17:38:41.502

Monika, nie za duża ilość maku blenderem szybko idzie :) Ja ostatnio tak robiłam puszka.pl/przepis/4563-makowa_pychota.html W przypadku takiego kremu jednak wszystko jedno jaką strategię zastosujesz - można też najpierw zmielić, a później namoczyć chwilę lub nawet dorzucić do gotowanej kaszy. Z dorzucaniem zmielonego ale suchego bym uważała - byłoby kiepsko gdyby nie namiękł wystarczająco od kaszy.
patrycccja 2014-01-02 23:30:11.102

Czy mak można najpierw zmielić w młynku do kawy a potem dodać, czy moczyć go po zmieleniu???
opcja z mielenie mokrego namoczonego maku to dla mnie duzo zachodu z rana, a ciekawe połączenie.
monika 2014-01-02 21:43:21.867

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym (wegańska)
Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami (wegańska)
Placek makowy (bez ograniczeń)
Tort makowy (wegańska)
Pierożki makowe (wegańska)
Budyń z tapioki (ovo-wege)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas