7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zdrowe kluseczki jaglane otulone makową bakaliową masą

Przepyszne śniadanie, nie tylko od święta.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 szkl. mielonego maku
rodzynki/daktyle/orzechy
1-2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki melasy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy, by była bardzo miękka, i odstawiamy na ok. 15 minut, by stwardniała (wciągnie wodę i będzie gęsta).

W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej, podprażamy bakalie przez 2 minuty, dodajemy mak i melasę. Można też dodać szczyptę soli lub cynamonu.

Gdy kasza będzie już gęsta, przecieramy ją przez durszlak lub (łatwiej) mielimy. Powstaje gęsta masa, z której z łatwością lepi się kuleczki konsystencją przypominające kluski leniwe. Mieszamy je z masą makową i podajemy do stołu!

Wskazówki i uwagi:

Takie kluski smakują też pysznie na słono np: do leczo.
Nadesłał(a) ~Panak, dnia: 2015-03-09 19:33:03.461
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepis brzmi ciekawie. Własnie znalazłam w szafce torebkę mielonego maku, więc będzie prawie świąteczne sniadanie :)
Dana 2015-03-11 14:56:25.008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kulki-kluseczki jaglane ze "śmietanką" bananowo-migdałową (wegańska)
Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska)
Mazurek z płatków owsianych z masą bakaliową (wegańska)
Kluseczki z pęczaku (lakto-wege)
Frytki na zdrowo (wegańska)
Awaryjne kluseczki oliwkowo-pomidorowe (lakto-wege)
Placek makowy (bez ograniczeń)
Tort makowy (wegańska)
Pierożki makowe (wegańska)
Zdrowa "czekolada" z bakalii (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas