7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makowiec bez pieczenia

Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blacha o średnicy 16cm / 8 porcji

spód:
1/2 szklanki orzechów włoskich (60 g)
1/2 szklanki orzechów laskowych (65 g)
1 szklanka rodzynek (150 g)
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:
1 szklanka maku (140 g)
100 g nerkowców
4 łyżki oleju kokosowego
3/4 szklanki (180 ml) syropu z agawy
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu migdałowego

polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Spód:
Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.

Masa makowa:
Mak i nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blendujemy na dość gładką masę. Najpierw blendujemy mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszczą soki, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na około 60 minut.

Polewa:
Rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy z karobem i sokiem do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Polewamy ciasto (po tych 60 minutach) i znów wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia.

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-12-21 19:33:51.452
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganski-makowiec-bez-pieczenia/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dana, podasz przepis, wg którego piekłaś?
~Kinga 2014-04-06 11:08:18.444

Przepis wylądował w schowku - wypróbuję już w nowym roku.
Dziś właśnie upiekłam już makowiec bez ciasta. Uwielbiam makowe desery.
Dana 2013-12-22 18:11:03.534

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta" (wegańska)
Makowiec (bez ograniczeń)
(S)makowiec (wegańska)
Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege)
Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń)
Ciasto jaglane bez pieczenia (wegańska)
Rolada kokosowa (bez pieczenia) (lakto-wege)
Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska)
Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas