7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasto ryżowe ze śmietaną



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

200 g ryżu
sól
2 szklanki mleka
laska wanilii
4 pomarańcze
6 żółtek
150 g cukru
100 g smażonej skórki pomarańczowej

masło do wysmarowania tortownicy
2 szkl. śmietany

Przygotowanie:

Ryż gotuj przez 5 min. w lekko osolonej wodzie. Odcedź, dodaj ciepłego mleka i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż mleko wsiąknie w ryż i powstanie gęsty ryż.

Dodaj startą skórkę z 4 pomarańczy, przestudź. Z żółtek i cukru zrób kogel-mogel, dodaj śmietanę i smażoną skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszaj z przestudzonym ryżem.

Masę nałóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Gotuj na parze w piekarniku w temp. 160 stopni C (lub w termostacie na 5) przez 1 godz. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z tortownicy i podawaj ze śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 1/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śmietana kokosowo-ryżowa (wegańska)
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami (wegańska)
Banany smażone w cieście pszenno-ryżowym (wegańska)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Śmietana z tofu (wegańska)
Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Pory duszone w śmietanie (lakto-wege)
Kapusta z jabłkami i śmietaną (lakto-wege)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Boczniaki smażone w śmietanie (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas