7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pyszna brukselka z pieczarkami w kremowym sosie z nerkowcow

To jest potrwa, do której wracam bardzo często. Pokochałam brukselkę i już. Warto ją jeść zwłaszcza teraz, bo jej dobroczynne właściwości są nieocenione. Podaję ją moim dzieciom razem z kaszą gryczaną, szczęśliwa, że to zjadają (dobrze, że nie słyszały jeszcze o "strasznej brukselce" i ją polubiły). Za każdym razem wychodzi inaczej, bo coś zawsze muszę zmodyfikować i pozmieniać, jednak dzisiaj wyszło pamiętliwie;)
Zapraszam.


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

brukselka ok.300 g
pieczarki ok. 8-10 sztuk średniej wielkości
zioła prowansalskie
ew. sos sojowy/tamari

nerkowce - garść
płatki drożdżowe - ok. 2 łyżek
woda filtrowana - tak aby przykryć orzechy w blenderze
sól ulubiona (użyłam różowej himalajskiej)
pieprz ziołowy
kurkuma - szczypta
opcjonalnie: zmielona na mąkę (w młynku do kawy) soczewica zielona - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, odkroić spód, obrać z wierzchnich liści i pokroić na połówki bądź ćwiartki (co kto lubi). Jeśli przygotujecie ją w ten sposób dzień wcześniej i odłożycie do lodówki, zaoszczędzicie czas. To samo tyczy się pieczarek. Trzeba je umyć, ja obieram, pokroić w kostkę jaką kto lubi.

Przygotować sos: nerkowce zblendować z wodą, płatkami drożdżowymi, łyżeczką zmielonej na mąkę soczewicy i przyprawami. W razie potrzeby dodać wody, żeby uzyskać ulubioną przez nas konsystencję sosu. Ja dolewałam wody, bo lepiej jest rozrzedzić w blenderze niż w trakcie gotowania potrawy.

Teraz możemy zacząć dusić pieczarki na patelni pod przykryciem i bez tłuszczu, ładnie puszczą wodę. Poddusić jakąś chwilę, potem odkryć, podsypać ziołami prowansalskimi. Dodać ugotowaną brukselkę, zalać sosem i wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem lub dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego/ tamari.

Wskazówki i uwagi:

U mnie brukselka zawsze w towarzystwie niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko w wodzie filtrowanej (proporcje 1:2) z listkiem laurowym i odrobiną soli.
Nadesłał(a) monika, dnia: 2014-01-22 14:17:58.368
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

spróbuj- rzecz jasna ;)
monika 2014-02-03 22:26:59.089

cieszę się,że smakowało, koniecznie sprubój z płatkami, są bardzo "wszechstronne";), a do tego bardzo zdrowe.
monika 2014-02-03 22:24:23.336


Wow, coś niesamowitego. Z braku płatków drożdżowych dodałem goudy, ale i tak było pyszne. Następnym razem robię dokładnie według przepisu. Polecam
Czosnkaty 2014-01-29 20:54:22.139

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kremowa zupa z pieczarek (lakto-wege)
Kremowy sos koperkowy (lakto-wege)
Brukselka duszona w sosie pomidorowym (wegańska)
Spaghetti w sosie kremowo-pieczarkowym (wegańska)
Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń)
Pyszny wegański sos "serowy" (wegańska)
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego (wegańska)
Parfait do snu, czyli kremowe lody makowe z sosem migdałowym (bez ograniczeń)
Kremowe spaghetti a'la Gdynia (z sosem pomidorowym z tofu i kaparami) (wegańska)
Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas