7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Baba drożdżowa parzona



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 g mąki (2,5 szklanki)
150 g cukru (8 łyżek)
130 g margaryny
60 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 15 min.).

Zagotować mleko i zalać nim 1/3-1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką tak, aby nie powstały grudki. Gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min. w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ZROBIĘ I DOPIERO NAPISZĘ CZY SIĘ UDAŁO I CZY JEST ŁATWE
autor anonimowy 2005-06-13 00:00:00.0

Zapażanie mąki jest stosowane po to aby ciasto było dłużej świeże i polega na zagotowaniu mąki z mlekiem
~samahid 2005-03-17 00:00:00.0

Pyszna baba polecam.Nie jest trudna do zrobienia i zawsze sie udaje.Pozdrawiam
autor anonimowy 2003-04-25 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ziemnaczane placki parzone (wegańska)
Kawa parzona po turecku (wegańska)
Oszukane baba ghanoush (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Bułki drożdżowe (bez ograniczeń)
rogaliki drożdżowe (bez ograniczeń)
Bliny drożdżowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas