7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie toffifee

Karmel, masło orzechowe, orzech laskowy i czekolada to zweganizowana czekoladka toffifee. Smakuje niemal identycznie, jednak ma inną konsystencję, zdecydowanie karmel bardziej się ciągnie. Myślę, że można to zmodyfikować dodając więcej mleka i oleju.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12-18 sztuk

2 szklanki cukru
garść orzechów laskowych
masło orzechowe (im bardziej słone, tym lepsze)
1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego
2 łyżki oleju
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem lub patelni wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy tak długo, aż karmel osiągnie odpowiednią konsystencję - gęstą i kleistą. Do mieszania najlepiej jest używać drewnianej łyżki. Pamiętajcie też, żeby nie próbować karmelu, jest to bardzo niebezpieczne ze względu na wysoką temperaturę.

Pod koniec gotowania dodajemy mleko sojowe zmieszane z olejem i mieszamy. Należy być ostrożnym przy tej czynności i najlepiej jest stopniowo dolewać mleko.

Masę przelewamy do silikonowych lub metalowych foremek, na początek w takiej ilości, aby tylko przykryła dno. Na to nakładamy pół łyżeczki masła orzechowego, a na masło orzechowe wkładamy po jednym orzechu laskowym, lekko dociskając.
Całość zalewamy karmelem. Wszystkie czynności należy wykonywać bardzo szybko, gdyż karmel niemal natychmiast zastyga.

Foremki odstawiamy do ostudzenia na około godzinę. Gdy już toffi zrobią się twarde, roztapiamy gorzką czekoladę i na wierzchu każdej z nich nakładamy odrobinę czekolady. Odstawiamy aż czekolada zastygnie. Nie wkładamy ich do lodówki, ponieważ wtedy twardnieją na amen.

Wskazówki i uwagi:

Radzę nie przechowywać ich w lodówce, zmieniają się w kamień.
Zalecam dodać więcej mleka i oleju, a jeszcze lepiej śmietanki sojowej.
Toffifee NIE odklejają się od papierowych papilotek.
Czekoladki mają ciągnącą się konsystencję, bardziej przypominają "mordoklejkę", czyli inaczej niż w oryginale, co nie zmienia faktu, że smakują niemal identycznie.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2014-01-23 23:54:46.513
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/01/weganskie-toffifee.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

O Moj Boze!! Co za super przepis!! :D Karmel i masło orzechowe - rewelacja!!!!
~Kasia 2014-02-28 17:31:07.595

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)
Strogonow wegański (wegańska)
Wegańskie muesli (wegańska)
Pączki wegańskie II (wegańska)
Rosół wegański (wegańska)
Jajka wegańskie (wegańska)
Wegańskie bezy (wegańska)
Kokosanki wegańskie (wegańska)
Wegańskie bounty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas