7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe

Delikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :D
Przeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: keksówka 30 cm

100 g wiórków kokosowych
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobnomielonej
20 g mąki kukurydzianej
spora szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczy/mandarynki/grejfruta (można zrobić samemu)

1 szkl. schłodzonego kleiku z siemienia: 15 g siemienia lnianego (1 czubata łyżka) na 1 szkl. wrzątku
200 g daktyli + 1 szkl. wrzątku
80 g oleju rzepakowego
zapach pomarańczowy (10ml)
1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki octu spirytusowego

1 łyżka oleju do wysmarowania keksówki

Przygotowanie:

Wiórki uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, sodą, proszkiem, mieloną skórką i wiórkami.
Daktyle zalać wrzątkiem i gotować, aż woda odparuje (2 lub 3 łyżki syropu z gotowania można zachować). Zmiksować na gładką pastę w malakserze/blenderze z płaskimi ostrzami.
Przygotować kleik z siemienia lnianego.

Keksówkę wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać (można rozgrzać go na termoobiegu, ale piec będziemy na dolnej grzałce w temp. 150˚C).

Kleik schłodzony w lodówce zmiksować ręcznym mikserem (opcja turbo, 3 min.) z olejem i zapachem pomarańczowym. Masa powinna być puszysta, dość gęsta (nadal będzie jednak płynna). Dodać masę daktylową, ponownie zmiksować. Następnie dosypywać po trochu mieszanki mącznej, miksując.
Ocet wymieszać z sokiem z pomarańczy. Wlać do ciasta i szybko, ale dokładnie zmiksować.

Przełożyć do keksówki, wyrównać i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temp. 150˚C (dolna grzałka, środkowa półka). Potem lekko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić ciasto w środku, aż ostygnie. Schować do lodówki, jeść następnego dnia.

Wskazówki i uwagi:

Jadłam ciasto tuż po ostygnięciu, ale jednak, jak każde ciasto, lepsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Oczywiście ciasto można polać polewą, przełożyć dżemem lub kremem.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2015-03-21 16:41:38.915
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege)
Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska)
Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska)
Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
Placek daktylowy z lukrem kokosowym (ovo-wege)
Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń)
Ciasto kokosowe (bez ograniczeń)
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska)
Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska)
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas