7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pesto z jarmużu i orzechów włoskich

Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kilka liści jarmużu (z usuniętymi trzonkami)
garść orzechów włoskich, lekko podpieczonych
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok oraz starta skórka z jednej cytryny
sól i pieprz

opcjonalnie: wegański żółty ser

Przygotowanie:

Do dużego garnka z gotującą się, posoloną wodą wrzucamy na 30 sekund liście jarmużu. Po tym czasie odcedzamy je i spłukujemy szybko zimną wodą (pod bieżącą z kranu albo przekładamy do miski z zimną woda i lodem). Następnie przekładamy jarmuż na ręcznik papierowy, aby go trochę osuszyć.

2. Blendujemy wszystkie składniki, dodając wedle uznania oliwę (czym więcej tym bardziej pesto będzie płynne), cytrynę oraz sól i pieprz.
Nadesłał(a) agata_p, dnia: 2014-02-15 20:37:53.585
Źródło/autor przepisu: wegantastic.wordpress.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


wszystko fajnie ze sobą pasuje, warto :)
veganjihad 2015-09-11 12:08:12.855


Jarmużu i orzechy włoskie to świetne połączenie, bardzo przypadło mi do gustu.

Jednak te dwa ząbki czosnku... jak dla mnie stanowczo za dużo. Zdominowało potrawę, ledwo dało się jeść.
zyberka 2015-08-31 15:38:52.841

Muszę to wypróbować, chyba jednak nie dostanę już jarmużu o tej porze. Wszędzie pełno młodych szparagów, truskawek, jarmużu nie widziałam od dawna w sprzedaży.
Luna7 2015-04-16 00:35:05.534

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Szybkie pesto z orzechów włoskich i pieczarek ze skórką cytrynową (wegańska)
Domowe pesto bez orzechów (wegańska)
Ravioli z sosem z orzechów włoskich (lakto-wege)
Kotleciki z bobu i orzechów włoskich (wegańska)
Pesto (wegańska)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska)
Zupa-krem z jarmużu (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Potrawka z jarmużu z fasolką czerwoną (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas