7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Babeczki kruche ze śmietaną i poziomkami



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki,
15 dag margaryny,
4 dag cukru,
1 jajko,
kilka łyżek śmietany,
sól

Nadzienie:
2 szklanki śmietanki kremówki,
15 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
20 dag poziomek

Przygotowanie:

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać. Dodać cukier, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 C). Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babeczki kruche z kremem (bez ograniczeń)
Biszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną (bez ograniczeń)
Kruche babeczki waniliowe (do wypełniania) (ovo-wege)
Kruche babeczki z suszonymi pomidorami i serkiem kozim (lakto-wege)
Babeczki kruche z owocami (szybkie ciasto) (ovo-wege)
Placuszki z malinami / poziomkami (wegańska)
Kompot wieloowocowy z poziomkami na surowo (wegańska)
Owocowe babeczki (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Babeczki biszkoptowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas