7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bezglutenowa szarlotka (bez cukru)

Spontanicznie stworzona szarlotka, której smakiem zachwyca się nawet moja mama! :)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
- 3 łyżki amarantusa lub kaszy jaglanej**
- 210 g mąki ryżowej
- 190 g mąki kukurydzianej
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki ksylitolu (lub słodu/syropu, ale wtedy trzeba dodać trochę mąki)
- 170 g oleju kokosowego
- (opcjonalnie) szczyptunia kamienia winnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli morskiej

masa:
- 9 małych jabłek
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- (opcjonalni-e) odrobina syropu z agawy
- (opcjonalnie) szczypta agaru

Przygotowanie:

Ciasto:
1. Olej kokosowy najlepiej zostawić na noc w temp. pokojowej, żeby zrobił się miękki (ale nie może przybrać zupełnie płynnej konsystencji!)
2. Amarantus lub kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy na mąkę. To samo z płatkami migdałowymi i ksylitolem (osobno).
3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, ksylitol, skrobię ziemniaczaną i ew. kamień winny.
4. Suchą mieszankę wysypujemy na blat, dodajemy olej kokosowy i mieszamy nożem (jak ciasto kruche).
LUB 4b. Mąki przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy aż powstanie al a kruszonka.
5. Dodajemy wodę i zlepiamy (nie wyrabiamy!). Odstawiamy.
6. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (można później - mój piekarnik bardzo długo się nagrzewa).

Masa:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu.
3. Kiedy troszkę zmiękną, dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ew. syrop z agawy i agar. Jeszcze chwilę podgotowujemy.

I wtedy:
7. Do foremki wlewamy kapkę oleju i rozsmarowujemy pędzelkiem.
8. Ciasto rwiemy na kawałki, część odkładamy na kruszonkę (do tej części można dodać więcej mąki kukurydzianej i syropu z agawy), resztą "posypujemy" foremkę, ugniatamy rękoma i nakłuwamy widelcem.
9. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 15-20 min na 2 poziomie od dołu.
10. Wyjmujemy, wylewamy na ciasto masę jabłkową, posypujemy kruszonką i jeszcze pieczemy w 190 st. C przez 35-40 min.

Wskazówki i uwagi:

** W cieście będzie wyczuwalny posmak amarantusa, więc jeśli nie przepadamy za jego smakiem, możemy użyć kaszy jaglanej :)
Na początku nie dopiekł mi się spód, więc wstawiłam ciasto jeszcze raz do piekarnika, ale na najniższy poziom i podpiekałam 15 min.

Kroić i konsumować kiedy zupełnie ostygnie!! :)
Nadesłał(a) Cimeriesi, dnia: 2014-02-15 19:34:33.379
Źródło/autor przepisu: https://www.facebook.com/healthomania
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Można użyć oliwy z oliwek, czy rzepaku?
~Agrawa 2015-10-02 10:58:11.075

Kawałek został na kolejny dzień, już nie była tak sypka
(raczej jak "normalne" kruche ciasto). Jeszcze pyszniejsza!
Anka_Sz 2014-05-13 10:35:11.24

Ciasto bardzo smaczne, ale piekielnie się kruszy, trzeba być ostrożnym przy przekładaniu ;).
Anka_Sz 2014-05-12 20:50:14.875

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska)
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska)
Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana) (wegańska)
Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska)
Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru (bez ograniczeń)
Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska)
Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska)
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska)
Figowe batoniki muesli bez cukru (lakto-wege)
Ciasto owsiane (bez cukru i tłuszczu) (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas