7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Babeczki śmietankowe

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
3 żółtka

krem:
1 1/2 szklanki mleka,
2 całe jaja,
2 żółtka,
15 dag (8 łyżek) cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepić ciastem. Przygotować krem. Zagotować mleko. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem anilinowym i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciągle mieszając. Naczynie ustawić na parze i nie przerywając mieszania zagęścić krem. Ostudzony krem nałożyć do foremek z ciastem. Foremki przykryć krążkami z ciasta dokładnie zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
Koktajl truskawkowo-śmietankowy (lakto-wege)
Owocowe babeczki (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Babeczki biszkoptowe (ovo-wege)
Babeczki kokosowe (bez ograniczeń)
Babeczki waniliowe (bez ograniczeń)
Babeczki truskawkowe (wegańska)
Babeczki cytrynowe (wegańska)
Chrzan tarty w słoikach (śmietankowy) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas