7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szkl. cukru
2/3 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
1 szkl. stałej części z mleka kokosowego
1 szkl. gładkiego masła orzechowego
2 łyżki mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Cukier i mleko sojowe (płynne oraz w proszku) umieszczamy w wysokim garnku o grubym dnie i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominało w konsystencji mleko skondensowane.

Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy do niego masło orzechowe oraz stałą część mleczka kokosowego, cały czas mieszając.

Dodajemy ekstrakt waniliowy i znów umieszczamy garnek na gazie. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając do momentu, aż całość będzie gęsta i kremowa - przypominająca masę krówkową.

Gorącą masę przelewamy do szklanego naczynia. Po wystygnięciu szczelnie przykrywamy folią i przekładamy do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin.

Z zastygniętej masy przy pomocy dłoni i nożyka formujemy prostokątne cuksy , które zwijamy w papier do pieczenia.
Krówki umieszczamy w lodówce lub zamrażarce i tam je przechowujemy.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2014-04-26 16:53:11.346
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

czy mozna użyć innego mleka zamiast sojowego? np migdalowe owsiane ryżowe i właśnie zamiast mleka w proszku zmielone nerkowce? tarczyca soi nie lubi...
~Marta 2016-05-12 09:07:08.131

Robił ktoś? Czy bardzo czuć mleko kokosowe? Nie lubię jego połączenia z masłem orzechowym, nie wiem czemu, bo obydwie rzeczy oddzielnie uwielbiam.
Czekam aż ktoś wypróbuje przepis i pochwali się rezultatami. Lubię krówki, a raczej lubiłam i jako weganka nie jadłam ich od lat.
Mleko sojowe w proszku jest do kupienia przez internet. Ja go używam jako "śmietanki" w proszku do kawy - pyszne.
~Marta 2014-06-20 02:12:08.452

Brzmi pysznie! Muszę niedługo wypróbować. ^ ^
Zastanawiam się tylko, czy to mleko sojowe w proszku jest konieczne. Dałoby się zrobić bez niego?
Lemurzasta 2014-05-03 15:18:25.792

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krówki - ciągutki (lakto-wege)
Krówki (lakto-wege)
Krówka Marychny (bez ograniczeń)
Muffinki "krówki-makówki" (lakto-wege)
Domowe krówki z sezamem (lakto-wege)
Szyszki z ryżu dmuchanego, toffi i krówek (bez ograniczeń)
Szyszki z ryżu dmuchanego, toffi i krówek 2 (bez ograniczeń)
Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)
Strogonow wegański (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas