7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tarta cytrynowa z kruszonką i karmelizowanym rabarbarem



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 26cm forma do tarty

ciasto:
200 g mąki
20 g cukru
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnego mleka

krem cytrynowy:
270 ml soku z cytryny (potrzeba ok. 3−4 soczystych cytryn)
skórka otarta z jednej cytryny
150 g masła
5 dużych jaj
200-250 g drobnego cukru (zależy jak słodki ma być krem)

kruszonka:
100 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru

+ kilka łodyg rabarbaru (czerwona część) do dekoracji

+tartę możemy podawać z serkiem mascarpone

Przygotowanie:

Spód:
Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, nakryć papierem do pieczenia, wysypać na niego ziarna fasoli. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić formę z ciastem i podpiekać 12-15 minut.

Krem:
Roztop masło w rondlu z grubym dnem.
Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje.
Krem przed wylaniem do formy należy przetrzeć.

Na podpieczony spód wylewamy krem, posypujemy go kruszonką. Pieczemy w piekarniku zmniejszając temperaturę do 180 stopni przez ok. 40 min.

Rabarbar kroimy w 6 cm laski. Kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Skarmelizowanym ozdabiamy ciasto.
Nadesłał(a) igoland, dnia: 2014-06-20 09:14:53.506
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tapioka z karmelizowanym rabarbarem (wegańska)
Tarta z rabarbarem i bezą (ovo-wege)
Ciasto ze śliwkami lub rabarbarem i truskawkami (z kruszonką) (bez ograniczeń)
Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)
Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką (wegańska)
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny (wegańska)
Tarta cytrynowa RAW (wegańska & RAW)
Wegańskie masełko z karmelizowanej cebuli (wegańska)
Jabłka w kruszonce (lakto-wege)
Jabłecznik na kruszonce (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas