7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
1/4 kg margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny
tłuszcz i tatra bułka do formy budyniowej

Lukier:
1 szkl. cukru pudru
sok z cytryny

Przygotowanie:

Ucierać w makutrze margarynę i cukier dodając po jednym żółtka. Po ich wyczerpaniu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i otarta skórkę. Dodać sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać.
Formę budyniową o pojemności 1l, z kominkiem, wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką. W ten sam sposób przygotować pokrywę.
Włożyć ciasto, bardzo szczelnie przykryć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, podstawiając pod formę patyczki. Przykryć garnek i gotować 1 1/2 godz. Forma budyniowa powinna wystawać ok. 3 cm ponad wodę.
Ugotowaną gorącą babkę wyjąć z formy i póki ciepła posmarować lukrem przyrządzonym z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Agnieszka (agnieszkawanke@poczta.onet.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

babka gotowana 1 (bez ograniczeń)
Babka gotowana "Danusia" (bez ograniczeń)
Babka piaskowa 6 (ovo-wege)
Babka amarantusowa (bez ograniczeń)
Babka piaskowa 1 (ovo-wege)
Babka sojowa (ovo-wege)
Babka kiślówka (ovo-wege)
Babka Mateczki (ovo-wege)
Babka kawowa (ovo-wege)
Babka cynamonowa (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas