7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą

'Jak widzę kwaśnicę to kwiczę' (Golec uOrkiestra).
Tradycyjne danie góralskie, w tej wersji tylko w wigilię, zazwyczaj z niewege dodatkami :-( Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych jarzyn, żadnej włoszczyzny.


Średnia ocena: [3.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta kiszona
grzyby suszone (ze 2-3 na talerz)
ziele angielskie
listek laurowy
ząbek-dwa czosnku
cebula
trochę oleju
sól
pieprz
majeranek
cząber
ew. kminek

fasola jaś

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować (ale niezbyt), odsączyć lekko tylko jeżeli jest bardzo mokra. Zalać wodą, wsypać grzyby suszone (całe, dość sporo), ziele, listek, trochę oleju i gotować. Pod koniec dodać posiekany/starty czosnek i usmażoną cebulę. Jest gotowe jak kapusta jest miękka, a zupa przyjmie lekko brązowy kolor od grzybów. Doprawić do smaku. Zupa musi być dosyć kwaśna.

Na talerz wsypać trochę ugotowanej fasoli, zalać zupą. Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jak każde danie z kiszonej kapusty najlepsza jest na trzeci dzień (ale zwykle jej już wtedy nie ma).
Nadesłał(a) czajla, dnia: 2000-12-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: tradycyjna, góralska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zupa przepyszna! Ja dodałam jeszcze wędzonego tofu.
Pycha 2012-11-18 11:46:50.02

Nie bzdura, tylko taka tradycja. Też musiałam się nauczyć gotować ulubioną potrawę wigilijną mojego męża, który jest z Bielska-Białej czyli" kapuśniorkę z fasolem: ;)
~żona 2010-12-13 15:13:41.488

Dzieciństwo spędziłem na Podkarpaciu stąd nie wyobrażam sobie wigilii bez kwasu (sam dodję tu: kwasu wigilijnego, ale w moich stronach rodzinnych mówiło się po prostu: kwas) Gotowało się go wyłącznie na wigilię.
Choć mieszkam obecnie w Gdańsku w mojej rodzinie na wigilię zawsze jest kwas.
Jest to "kapuśniak bez kapusty".
Oto przepis - taki jak przedyktowała mi moja (nieżyjąca już) Mama:

Dwie główki kapusty poszatkować, włożyć do odpowiednio dużego garnka (może być emaliowany), posolić, dodać trochę kwaśnego ciasta z dzieży (zastępczo chleba ?), zalać ciepłą wodą i odstawić pod przykryciem na ok 10 dni.

Z kapusty ugotować kapuśniak lub bigos.
Kwas przegotować, dodać tyle wody, by nie był zbyt kwaśny (a więc do smaku). Włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę, pietruszkę i marchew (pokrojone niezbyt drobno). Grzyby suszone ugotować osobno (w kwasie źle się gotują) i wlać do kwasu. Dodać tłuszczu. Po jakimś czasie włożyć kaszę jęczmienną.
Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do zupy (można nie dodawać zasmażki).

Moje uwagi:
UWAGA I: Kiszenie własnej kapusty jest konieczne, bo w sklepie kwasu się nie dostanie; ukiszoną kapustę odsączają i pakują w plasykowe worki "na sucho". Można sobie radzić zalewając "sklepową" kiszoną kapustę wodą i odcedzając.
UWAGA II: Ja do kiszenie nie dodaję ani ciasta (niby skąd ?!), ani wody. Ubijam drewnianą pałką tak aż kapusta sama puści sok.
UWAGA III: Cebulę dobrze jest po pokrojeniu przypiec na płytce.
UWAGA IV: Tłuszcz to masło, w oryginalnym przepisie dawano bodajże olej. Olej lniany.
UWAGA V: Ja (my, bo gotujemy wspólnie z żoną) nie daję (-emy) zasmażki. Tłuszcz (masło) dajemy jak nie zapomnimy. I tak wszyscy są zawsze zachwyceni.
~Testep 2003-09-09 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kapuśniak ze śliwkami suszonymi (wegańska)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Kotlety z soi z suszonymi grzybami (ovo-wege)
Tofucznica z grzybami i suszonymi pomidorami (wegańska)
Pasztet sojowy z grzybami suszonymi (wegańska)
Kostka sojowa z fasolą i suszonymi śliwkami (wegańska+miód)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege)
Kotlety z soi z suszonymi grzybami i natką (ovo-wege)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas