7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mleko owsiane w pół minuty

Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)

Średnia ocena: [4.222222222222222 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

30 g (1/3 szkl. lub 3 pełne łyżki) płatków owsianych
spora szczypta soli
1,5 szkl. chłodnej wody

Przygotowanie:

Płatki zalać niewielką ilością wody, dodać sól, miksować blenderem dłuższą chwilę, powiedzmy pół minuty. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować.

Można przecedzić przez szmatkę bawełnianą, tetrową lub inną o gęstym splocie. Do większości zastosowań, jak wypieki, kaszki, naleśniki, a nawet koktajle, nie jest to konieczne - to tak, jakby dodać do nich łyżeczkę b. drobnych otrąb lub mąki.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga, nie używamy gorącej ani mocno ciepłej wody, ponieważ pod wpływem ciepła płatki zaczną być kleiste i tak samo kleiste wyjdzie nam mleczko. Zaparzanie płatków owsianych doskonale sprawdza się przy robieniu kotletów, ale nie tutaj :)

Po odstawieniu mleko oczywiście się rozwarstwia - w końcu, w przeciwieństwie do kupnych, nie ma w nim żadnych emulgatorów, które by temu zapobiegały.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2014-09-14 13:32:08.619
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

chciałam tylko uprzejmie podsunąć pomysł zmiany wyglądu strony na przyjemniejszy w odbiorze i odczycie. pozdrawiam ciepło :)
~pidi10 2015-01-04 23:39:45.632

A takie już gotowe mleko można normalne podgrzewać?
Etain 2014-12-16 21:09:55.325


od teraz moje ulubione mleczko własnej roboty, do tego cena i szybkość przygotowania pozytywnie powala!:) jem z nim muesli lub płatki, wiórki w ogóle mi nie przeszkadzają, a zamiast soli dodaję łyżeczkę cukru :)
Rastamari 2014-11-03 20:57:54.741

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Kakaowo-bananowe mleko owsiane (napój) (wegańska)
Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska)
Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska)
Pół-krem cebulowy (wegańska)
Mleko sezamowe (wegańska)
Mleko słonecznikowe (wegańska)
Mleko sojowe (wegańska)
Mleko kokosowe (wegańska)
Mleko karmelowe (napój) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas