7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym

Łatwe w przygotowaniu, smaczne i niedrogie danie



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

- 6 dużych białych papryk
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka ryżu
- kostka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- koncentrat pomidorowy
- sól pieprz
- sproszkowana papryka ostra
- ząbek czosnku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy dwie szklanki wody. Gotujemy i wrzucamy kostkę warzywną. Wsypujemy soczewicę i gotujemy mieszając do odparowania wody. Ugotowaną soczewicę odstawiamy do wystygnięcia. W drugim garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Gdy soczewica wystygnie wrzucamy do niej ryż, wsypujemy sporo pieprzu dla pikantności, trochę soli i szczyptę papryki. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Z papryczek wycinamy ogonki, wydłubujemy pestki i nadziewamy farszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy w nim papryki. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, co jakiś czas wyjmujemy i obracamy specjał by nie przywarł do naczynia.
Przygotowujemy sos:
Do garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy koncentrat w proporcji 1/3 wody, 2/3 koncentratu. Dodajemy pieprzu, trochę papryki w proszku i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy na małym płomieniu mieszając.
Wyjmujemy jedzonko z piekarnika, wykładamy na talerze i polewamy sosem. Smacznego
Nadesłał(a) PiotrekzKrakowa, dnia: 2018-02-11 16:13:39.076
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Spagetti ryżowe z sosem pomidorowym (wegańska)
Fasolka po studencku (biała fasolka w sosie pomidorowym) (wegańska)
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą (wegańska)
Sos pieczarkowo-soczewicowy (wegańska)
Nadzienie pomidorowo bazyliowe (lakto-wege)
Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska)
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane) (wegańska)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska)
Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas