7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czeskawiczka

W Czechach tzw czeskawiczka jest zupą niemal narodową.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

bulion (1,5 litra)
czosnek - główka
tymianek
ser żółty
grzanki

Przygotowanie:

Robi ją się w następujący sposób: do bulionu (1,5 litra ) rozlanego w kokilki (można użyć kamionkowych filiżanek) wyciska się po prostu całą główkę czosnku, przyprawia się tymiankiem i zasypuje żółtym serem startym na tarce (ja polecam emetaler) i wszystko to zapieka się w piekarniku przez parę minut. Na koniec dodaje się grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, pyszne i zapewniam, że nie jedzie z gęby. Na gębę trzeba natomiast uważać, gdyż picie tej zupy wprost z kokilki grozi poparzeniem.
Używać łyżki :-)
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Cezary Gmyz (gmyzio@friko.onet.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa cebulowa lub czosnkowa (czeskawiczka) zapiekana w kokilkach (lakto-wege)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas