7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Krem pietruszkowo-selerowy



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

* 150 g marchwi
* 150 g pietruszki
* 150 g selera
* 1 szalotka
* 1 łyżka masła
* 250 ml mleka
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* pieprz kajeński
* 125 ml śmietany kremówki
* 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę. Szalotkę oczyścić i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa. Wlać mleko i 0,5 litra wody. Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Zupę zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.
Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek. Każdą porcję posypać pietruszką.
Podawać z bagietką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Telegazeta TVP2
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem (wegańska)
Zupa-krem ziemniaczano-selerowa ze śmietaną i serwatką (lakto-wege)
zupa selerowa 1 (lakto-wege)
Pasta selerowa (bez ograniczeń)
Fasolka w sosie pietruszkowym (lakto-wege)
Jajko w sosie pietruszkowym (bez ograniczeń)
Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege)
Pietruszkowa pasta (makaron) (wegańska)
Sałatka selerowa na słodziutko (lakto-wege)
Kotlety marchewkowo-selerowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas