7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 bakłażanów
5 pomidorów
5 cebul
10 ząbków czosnku
zielenina - natka pietruszki
375 ml oleju do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni.

pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, zieleninę posiekać. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodać pomidory, zieleninę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić.

Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bardzo fajne, ale nie próbowałam ;PP
autor anonimowy 2005-08-26 00:00:00.0

dzien dobry rodacy, szukam przepisu na kiszenie kapusty. dziekuje
~sabudaelisabeth@aol.com 2005-04-25 00:00:00.0

bardzo mi sie spodobał ten przepis, ale niezbyt mi smakowało. albo mi nie wyszlo albo po prostu przepis jest niezbyt. mimo wszystko stawiałabym raczej na to pierwsze ;-)
moje rady to:
- nie oszczędzać czosnku
- bakłażany smarzyc najpierw od zewnatrz, bo miąższ bardzo chłonie olej. przy okazji nie przesadzac z płomieniem bo się z lekka sfajczą.
- generalnie oszczednie z olejem - jak dla mnie za tłuste wyszło.
- zaglądać czasem w czasie pieczenia i w razie czego dolewac wody; inaczej może conieco sie przypalić.
patrycccja 2001-01-01 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zachwyt imama (wegańska)
Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń)
Bakłażany z woka (wegańska)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)
Bakłażany duszone w śmietanie (lakto-wege)
Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)
Bakłażany pieczone z tahini (wegańska)
Imam bayildi z papryką (plastry bakłażana pieczone z papryką) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas