7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego

Łyżeczka tego octu rozpuszczona w szklance wody jest świetnym lekiem na bolesne ranki w ustach lub bolące gardło. Jeśli zimą poczujemy zbliżające się przeziębienie, dobrze jest dodać parę łyżek tego octu do szklanki gorącej wody, wcisnąć sok z cytryny, osłodzić miodem i wypić. W upały woda z odrobiną octu jeżynowego stanowi doskonały napój chłodzący.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

90 dag jeżyn
600 ml octu jabłkowego
90 dag cukru

Przygotowanie:

Opłukać 90 dag jeżyn i oberwać szypułki, wrzucić do garnka i zalać 600 ml octu jabłkowego. Postawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, by jeżyny puściły sok.

Jeżyny odcedzić i zalać sok do garnka emaliowanego albo ze stali nierdzewnej, dodać 90 dag cukru, zagotować i gotować przez 5 minut na najmniejszym ogniu zbierając wszelkie szumowiny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Można też podobnie zrobić z innymi owocami? A może masz doświadczenia z octem z aronii, albo np. czarnego ?
monika77 2013-09-17 11:52:57.732

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ocet jabłkowy (wegańska)
Sos do sajgonek na bazie octu ryżowego (wegańska)
Jajka w occie (ovo-wege)
Truskawki w occie balsamicznym (wegańska)
Ocet winny domowy (wegańska)
Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska)
Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska)
Ocet owocowy (malinowy, czereśniowy lub inny) (wegańska)
Bezy Londyn (waniliowe z dodatkiem octu) (ovo-wege)
Surówka z truskawek i szpinaku z octem balsamicznym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas