puszka.pl - pysznie!

Zupa fasolowa na skróty

Na skróty: bulion z kostki, fasolka z puszki. Tylko ziemniaki trzeba obrać ręcznie ;)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 puszka fasoli białej lub czerwonej
750 g ziemniaków
3 kostki bulionowe warzywne
6 łyżek bardzo drobnego makaronu
1 cebula
3 łyżki masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min. na małym ogniu.

Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy. Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: