Zupa fasolowa na skróty
Na skróty: bulion z kostki, fasolka z puszki. Tylko ziemniaki trzeba obrać ręcznie ;)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 puszka fasoli białej lub czerwonej
750 g ziemniaków
3 kostki bulionowe warzywne
6 łyżek bardzo drobnego makaronu
1 cebula
3 łyżki masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min. na małym ogniu.
Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy. Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Twoje zapiski: