puszka.pl - pysznie!

Zupa francuska - cebulowa na winie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler, gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce
o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego
naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn

Twoje zapiski: