puszka.pl - pysznie!

Babeczki twarożkowe (kieszonki) z jabłkami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

5-6 jabłek

ciasto:
125 g twarożku
200 g mąki
100 g masła
szczypta soli

glazura:
150 g dżemu jabłkowego
2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
150 g rodzynek

Przygotowanie:

1. Zagnieść ciasto z twarożku, mąki, masła i szczypty soli. Owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i szklanką lub foremką wykroić 8 krążków.
2. Krążki ciasta ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej specjalnym papierem blasze. Na każdym kłaść półplasteki obranych jabłek, złożyć krążki na pół i skleić w rogach, żeby się trzymały.
3. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
4. Jeszcze ciepłe babeczki smarować glazurą z podgrzanego dżemu, rumu i rodzynek.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia

Twoje zapiski: