Babeczki twarożkowe (kieszonki) z jabłkami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 2 osób
5-6 jabłek
ciasto:
125 g twarożku
200 g mąki
100 g masła
szczypta soli
glazura:
150 g dżemu jabłkowego
2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
150 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Zagnieść ciasto z twarożku, mąki, masła i szczypty soli. Owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i szklanką lub foremką wykroić 8 krążków.
2. Krążki ciasta ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej specjalnym papierem blasze. Na każdym kłaść półplasteki obranych jabłek, złożyć krążki na pół i skleić w rogach, żeby się trzymały.
3. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
4. Jeszcze ciepłe babeczki smarować glazurą z podgrzanego dżemu, rumu i rodzynek.
Twoje zapiski: