puszka.pl - pysznie!

Kawa po kurdyjsku

Witam!Nauczylem sie takieg parzenia od znajomych Kurdow.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Potrzebny jest do tego:
-tygielek z lyzeczka
-swiezo zmielona kawa
-mala lyzeczka cukru
-kardamon zielony (2-3 ziarenka, zmielic razem z kawa)

Przygotowanie:

skladniki wsypac do tygielka, zalac woda. Parzenie najlepiej jakby sie odbywalo w lazni piaskowej, wtedy piasek ogrzewa tygielek ze wszystkich stron, ale moze tez byc na gazie.
Doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia, zamieszac dokladnie. Doprowadzic do wrzenia i mieszac jeszcze 2 razy. Potem rozlewac do filizanek i delektowac sie.

Wskazówki i uwagi:

Kawa parzona w ten sposob jest mocniejsza niz zalewana po polsku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Robert Wiśniewski"

Twoje zapiski: