Kefir domowy
Patton: "Kefiru samego z siebie nie da się zrobić. Trza mieć pewien gatunek grzyba, co mleko w kefir przerabia. Kiedyś można było grzyba w mleczarni-sklepie kupić. Teraz chyba się nie da. Trza się więc ratować grzybem z kefiru gotowego."
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
mleko
kupny kefir
Przygotowanie:
Bierzesz mleko. Gotujesz. Odstawiasz do przestygnięcia. Mieszasz z kupnym kefirem w proporcjach 1:3 na korzyść mleka. Czekasz dobę i masz. Temperatura w jakiej trzeba pozostawić mleko: pokojowa, 18-20°C.
Wskazówki i uwagi:
Być może można użyć mleka UHT. z tym gotowaniem chodzi mi o dokładne wytępienie życia biologicznego z mleka. Sterylne mleko poddane działaniu kefirowych grzybów będzie kefirem. Mleko pełne wszelkiej menażerii stanie się zwykłym zsiadłym mlekiem.
Twoje zapiski: