puszka.pl - pysznie!

Zupa grzybowa czysta (z grzybów suszonych)

Podawać z pasztecikami lub grzankami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
1 duża porcja włoszczyzny
1 łyżka masła lub oleju
2 listki laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
sól

Przygotowanie:

Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 30-40 minut do miękkości. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki.

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle lub oleju, zalać 2 litrami wody, dodać listki, pieprz i ziele. Gotować ok. 30 minut, a potem przecedzić.

Bulion połączyć z wywarem z grzybów i pokrojonymi borowikami, doprawić sokiem z cytryny i solą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: nn

Twoje zapiski: