Zupa grzybowa czysta (z grzybów suszonych)
Podawać z pasztecikami lub grzankami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
1 duża porcja włoszczyzny
1 łyżka masła lub oleju
2 listki laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 30-40 minut do miękkości. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle lub oleju, zalać 2 litrami wody, dodać listki, pieprz i ziele. Gotować ok. 30 minut, a potem przecedzić.
Bulion połączyć z wywarem z grzybów i pokrojonymi borowikami, doprawić sokiem z cytryny i solą.
Twoje zapiski: