puszka.pl - pysznie!

Babka piaskowa na 2 jajkach


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 g (2 1/2 szklanki) mąki pszennej
350 g (1 1/2 szklanki) cukru
130 g margaryny
1 łyżka oliwy
2 jaja
2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru)
2 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z oliwą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kolejno całe jaja i całość dokładnie utrzeć. Dodawać na przemian budyń, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie utrzeć. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: