puszka.pl - pysznie!

Babka piaskowa Stryjenki


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

20 dkg masła
5 jajek
20 dkg cukru pudru
sproszkowana wanilia
3/4 proszku do pieczenia
10 dkg mąki ziemniaczanej
10 dkg mąki pszennej

Przygotowanie:

Utrzeć masło dodając po 1 żółtku (w sumie 5) i trochę cukru. Na końcu dodać wanilię i proszek.

Ubić pianę z 5 białek. Po 20 min. ucierania wyłożyć pianę na masę, posypać mąką ziemniaczaną i pszenną, wymieszać lekko i włożyć do formy.

Piec w dobrze ogrzanym piecu ok. 40 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Agnieszka Wanke

Twoje zapiski: