puszka.pl - pysznie!

Sałatka grecka (horiatiki) z pieczoną papryką

Kuchnia śródziemnomorska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

1 zielona lub czerwona papryka
2 nieduże pomidory
1 ogórek
pół cebuli (najlepiej czerwonej)
kilka czarnych oliwek
50 g sera feta
sól
pieprz

sos winegret:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Paprykę wydrążyć i opiec do zwęglenia skórki na grillu, w piekarniku lub nad gazem.
2. Owinąć na kilka minut wilgotną szmatką, obrać ze skórki, pokroić w paski.
3. Pomidory pokroić w kostkę, ogórek w plastry.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
5. Warzywa wymieszać z oliwkami i pokrojoną w kotkę serem feta.
6. Polać sosem winegret wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić i odstawić na kwadrans, aby sałatka się "przegryzła".
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia

Twoje zapiski: