puszka.pl - pysznie!

Majonez kręcony w jedną stronę

Wojtek Maj: "Najlepszy majonez to taki, co go sam zrobię. Żaden Babuni, żaden Kujawski czy też inny."


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 żółtko
2 łyżeczki musztardy
1/4-1/3 litra oleju
ok. 1-2 łyżek stołowych octu

Przygotowanie:

Najpierw rozcieram żółtko z musztardą, następnie dodaję powolutku olej i kręcę. Na koniec dodaję, również powolutku, ocet.

Cała sztuka polega na tym, aby wszystkie składniki były w jednakowej temperaturze oraz żeby kręcić równomiernie w jedną stronę - obojętnie którą. Majonez MUSI wyjść dobry. Mniam :-))
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Wojtek Maj

Twoje zapiski: