puszka.pl - pysznie!

Białe parfait czekoladowe


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

4 żółtka
3 jaja
175 g cukru
1/2 filiżanki białego rumu (100ml)
250 g białej czekolady
3/8 l słodkiej śmietanki
2 torebki cukru waniliowego
1 torebka zagęstnika do bitej śmietany
1 słoiczek wiśni w likierze Maraschino
1 filiżanka siekanych pistacji (200ml)

Przygotowanie:

Żółtka i jaja wymieszać z cukrem dodając rum, ubić na krem ustawiając naczynie na rondlu z wrzącą wodą; połączyć ze stopioną czekoladą. Zdjąć z ognia, wystudzić ciągle mieszając. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i zagęstnika, delikatnie wymieszać z kremem jajecznym. Wiśnie starannie osączyć z likieru i osuszyć; grubo posiekać i dodać do masy wraz z pistacjami. Masę przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 1.5 - 2 godziny.
Przed podaniem pokroić w plastry.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:robmar@lipa.mimuw.edu.pl (Robert Maron)

Twoje zapiski: